Bingons historia i Sverige

Bingon uppstod i USA redan under 1930-talet, men fullt så tidiga var vi inte med bingospelande här i Sverige. Faktum är att bingon importerades från vårt västra grannland Danmark i slutet av 1950-talet. Den skånska idrottsföreningen Gunnarstorps IF behövde utöka sin klubbkassa och startade då upp bingospel. Experimentet slog väl ut och fler idrottsföreningar följde Gunnarstorps exempel. Vid slutet av 1960-talet var bingon spridd till över 500 olika platser runt om i Sverige. Under början av 1960-talet jämställdes också bingo med lotto då Sveriges domstolar fastslog att tillstånd krävdes för att anordna bingospel. Tillstånd kunde man söka hos polisen.

Under början av 70-talet så tog Länsstyrelsen över lotteritillståndet och tillsammans med Lotteriinspektionen skärpte de nu kraven för spelande. Bland annat fick bara ett visst antal tryckerier göra godkända bingobrickor och uppgifter kring olika bingospel lagrades digitalt. De tuffare reglerna bidrog sannolikt till att hämma bingons fortsatta tillväxt i Sverige. Intresset för spelet svalnade påtagligt under 1980-talet, men bingon fick ny vind i seglen då kontantvinster åter blev tillåtna år 1990. Ett par år senare startade det ofantligt populära TV-programmet Bingolotto med den karismatiske programledaren Leif ”Loket” Olsson. Spelandet ökade nu rejält och många idrottsföreningars ekonomi hjälptes upp kraftigt av försäljningen från Bingolottobrickor.

90-talet var också årtiondet då de första drive in-bingon (även kallat bilbingo) såg dagens ljus. Deltagarna spelar bingo i sina bilar på en stor bilparkering. Utroparen ropar ut dragna nummer med hjälp av kraftiga högtalare. Under början av 2000-talet spred sig bingon sedan så sakteliga ut på nätet. Det stora genombrottsåret för onlinebingo i Sverige var 2006 och sedan dess har tillväxten varit stadig. Sverige är ett av de länder där nätbingo omsätter mest pengar i förhållande till folkmängd. Onlinebingon har även medfört att många yngre spelare har fått upp ögonen för bingo. När vi nu går in på 2010-talet så har både nätbingon och den traditionella bingo en stark ställning i vårat vackra land.