Bingon i världen

Bingon härstammar från ett mycket gammalt spel, nämligen ett statligt lotteri i Italien som startade redan på 1530-talet. Det hade och har fortfarande dragning varje lördag och har dragit in åtskilliga slantar till den Italienska statskassan under åren. Det var sedan detta lotteri som spred sig ut över Europa. Varje gång det kom till ett nytt land så förändrades reglerna och spelsättet något.

Du har säkert hört talas om eller spelat det spel vi kallar för Lotto. Även detta spel härstammar från det Italienska gamla lotteriet. Det var när spelet kom till Frankrike på 1700-talet som versionen kom till. Fransmännen kallade det helt enkelt för Le lotto och i Sverige fick det sedan namnet Lotto. Men tillbaka till bingon, från Frankrike flyttade spelet sedan till Tyskland. Där använde man lotterispelet i syfte att utbilda inom skolväsendet, det blev mycket populärt under 1800-talet och man lärde till och med barn gångertabellen genom lotterispelet. Spelet fortsatte att sprida sig ut över världen och så småningom kom det till USA.

År 1929 åkte en leksakshandlare från New York förbi en marknad utanför Jacksonville i delstaten Georgia. Där såg han att det stånd som lockat mest besökare var där man spelade ett spel som hette Beano. Man spelade med små torkade bönor som man markerade det nummer med som utroparen ropade ut i dragningen. När någon vann ropade han eller hon helt enkelt Beano! Leksakshandlaren hade haft det riktigt tufft de senaste åren på grund av depressionen och när han såg de jublande människorna fick han en idé. Han skulle ta med sig spelet till New York och försöka sälja det i sin affär. Han började med att prova spelet på sina vänner en sen kväll efter middagen. De tyckte att det var riktigt roligt och när en av dem vann blev hon så till sig att hon ropade Bingo! Istället för Beano. Leksakshandlaren bestämde sig då helt enkelt för att kalla spelet för just Bingo och så kom det sig att vi spelar Bingo idag.

Efter denna afton tog det inte lång tid förrän han började sälja spelet i sin affär och det gick som smort. Alla ville ha spelet och alla ville spela bingo. Så kom spelet bingo att börja sprida sig ut över världen som just bingo och inget annat.